Leidraden voor de circulaire transitie
De volgende hoofdstukken staan in het teken van vijf leidraden voor de circulaire transitie. Deze leidraden komen voort uit de inzichten van de medewerkers van de provincie Zuid-Holland die dagelijks werken aan de transitie naar een Circulair Zuid-Holland. Ze gaan niet over het ‘wat’, maar het ‘hoe’. Oftewel: hoe kunnen we anders denken, doen en organiseren stimuleren? Aan de hand van vijf leidraden nemen we je mee in de resultaten die geboekt zijn in 2022, de inzichten en de betekenis voor de toekomst.
Onze 5 leidraden
Daten verder dan de keten zorgt voor nieuwe bondgenoten
Ketensamenwerking binnen de productieketen is essentieel om circulariteit te bereiken. Verschillende partijen hebben elkaar nodig voor circulaire oplossingen: ontwerpers, grondstofleveranciers, onderhoudspartijen, hergebruikers en recyclers. Om systeemverandering te bereiken zijn echter ook spelers buiten de productieketen nodig. Dit zijn spelers die zich richten op bijv. beleid, financiën en wet- en regelgeving. Nieuwe noodzakelijke bondgenoten!
Innovatie: de technologie voorbij
De circulaire samenleving bereiken we niet door het bestaande systeem efficiënter te maken. Maatschappelijke innovatie is nodig om te komen tot anders denken, doen en organiseren. Dat betekent dat we verder moeten kijken dan alleen de technologische oplossing, die vaak al aanwezig is! Maatschappelijke innovatie draait om het samenspel tussen anders denken, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, anders organiseren en slimmer werken. Met maatschappelijke innovaties brengen we de doorbraak dichterbij.
De transitie vraagt om een ongelijk speelveld
Een transitie vraagt niet om een gelijk speelveld waar circulair én lineair naast elkaar bestaan, maar om een ongelijk speelveld waar circulaire ondernemers voorrang krijgen. Bestaand beleid en instrumentarium moet omgebouwd worden en meer dwang én drang is noodzakelijk om een circulaire samenleving te bereiken.
Circulair is een vliegwiel
Circulair is geen doel op zich. Het is een middel om allerlei maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan, zoals klimaat, stikstof, biodiversiteit en de uitputting van de grondstofvoorraad. Het is daarmee een vliegwiel voor andere opgaves. Om dat voor elkaar te krijgen moet de overheid aan de slag om het een integraal onderdeel te maken van al het werk. Pas wanneer circulair een integraal onderdeel is kan de transitie slagen. Dat vraagt om lastige beslissingen voor ons allemaal.
Opschaalbaarheid door herhaalbaarheid
Opschalen in de circulaire samenleving komt vooral door het herhaalbaar maken van een concept voor een grotere groep ondernemers. Dit door aanpassingen van het systeem i.p.v. één techniek of bedrijf op te schalen. De koplopers banen het pad en laten zien welke aanpassingen er nodig zijn in beleid, regelgeving of financieringsvoorwaarden. Dit creëert ruimte om een circulaire techniek, verdienmodel of concept toe te passen door andere MKB’ers. Kennisdeling en praktische handvatten zijn hiervoor essentieel.
Elke dag beter. Zuid-Holland.
Provinciehuis Zuid-Holland Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag