Stichting ZonNext
Het goede doen met gebruikte- of restpartijen panelen – “circulair en sociaal”
Niels van Olffen – Stichting ZonNext
Wat is ZonNext?
“Stichting ZonNext focust zich op het hergebruik van gebruikte zonnepanelen voor toepassing bij maatschappelijke bestemmingen. Veel oude zonnepanelen worden gerecycled of belanden zelfs bij het oud vuil. Sommigen zijn stuk, maar veel panelen werken nog prima. Het probleem met recyclen is dat het paneel niet meer volwaardig wordt hergebruikt – downgrading. Ze worden versnipperd en verwerkt in betonblokken. Wij vinden voor werkende gebruikte zonnepanelen een bestemming voor hoogwaardig hergebruik.”
Wat is de ambitie van ZonNext?
“Wij willen dat Nederland de waarde inziet van gebruikte zonnepanelen. Zodat het hele systeem opnieuw ingericht kan worden. Het huidige ‘e-waste systeem’ is namelijk vooral gericht op recycling en niet op volwaardig hergebruik. Wij laten zien dat het mogelijk is om gebruikte zonnepanelen opnieuw in te zetten en nog veel waarde hebben voor mensen. Hiermee hopen wij dat branche ons als voorbeeld zien om mee te gaan in deze beweging.”
Waar draagt ZonNext aan bij?
“Enerzijds creëren we maatschappelijke waarde, door onze zonnepanelen een maatschappelijke bestemming geven. Denk aan sportverenigingen, wijkcentra en instanties voor ontwikkelingshulp. Anderzijds creëren we ook sociale waarde. De arbeid bij onze partner Refurn in Apeldoorn die wordt ingezet om de zonnepanelen te demonteren, vervoeren, opknappen en herplaatsen wordt namelijk uitgevoerd door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.”
Welke kansen biedt ZonNext?
“Wij handelen zonder winstoogmerk en krijgen de zonnepanelen binnen als donatie. Hierdoor kunnen wij de opgeknapte zonnepanelen tegen een sterk gereduceerde prijs aanbieden. Daarnaast zijn er daken waar bewust geen nieuwe zonnepanelen geplaatst worden. Een paneel wordt meestal over 20 jaar afgeschreven. Nieuwe zonnepanelen zijn niet rendabel wanneer een instantie weet dat een pand of dak binnen 5 tot 10 jaar wordt gesloopt of gerenoveerd. Via ZonNext is het opwekken van duurzame energie in dergelijke gevallen (zogenaamde ‘tijdelijke daken’) opeens wel een mogelijkheid.”
Welke uitdagingen zien jullie?
“Nieuwe zonnepanelen zijn een stuk goedkoper geworden. Ze gaan letterlijk voor dumpprijzen de markt op. Waar er vorig jaar een groot tekort heerste, is er nu een overschot aan zonnepanelen te koop. Dat komt onder andere door overproductie. Daarbij is ook de vraag gedaald, omdat zonne-energie minder lucratief is door heffing voor de opslag van overtollige energie. De lage prijzen komen, als het zo doorgaat, in het vaarwater van de kostprijs van ZonNext. Verder is het voor ons de uitdaging om het volume van opgeknapte zonnepanelen omhoog te krijgen. Als stichting hoeven we geen winst te maken, maar we moeten wel onze kosten kunnen dekken.
Normaal gezien ben je 3 tot 6 maanden bezig om een project voor zonnepanelen te ontwikkelen. Voor nieuwe panelen is dit geen probleem. Voor gebruikte panelen is dit een uitdaging. We krijgen panelen binnen in allerlei soorten en maten. Bij de start van een project moet men precies weten welke panelen gelegd gaan worden. Die moeten wij de gehele tijd, tot het project daadwerkelijk begint, apart in voorraad houden. Dit kost veel ruimte en dat is een behoorlijke puzzel voor ons.”
Wat is nodig om deze uitdagingen op te lossen?
“We zijn begonnen als een platform voor vraag en aanbod van gebruikte zonnepanelen. Dit werd een soort marktplaats waar we heel druk waren met heel weinig zonnepanelen. We willen juist heel druk zijn met heel veel zonnepanelen. Dat is de impact die we willen creëren. De distribiteurs en groothandelaren die gebruikte zonnepanelen binnenkrijgen moeten belang hebben om die panelen aan ZonNext te overhandigen. Daarom maken wij het makkelijk voor deze bedrijven en zetten we ze in het zonnetje door hun naam te verbinden aan mooie projecten. Ze hoeven zich alleen maar aan te melden en dan komen wij de zonnepanelen ophalen. Zodra dit nieuws breed wordt gedragen, krijgen wij grip om een hoger volume en een meer stabiele instroom van zonnepanelen. Dat is nodig om meer projecten te creëren.”
Wat is de volgende stap voor ZonNext?
“We proberen nu dus het volume omhoog te krijgen. De volgende stap is dat we heel actief nieuwe bestemmingen gaan bereiken. Een continue instroom van gebruikte zonnepanelen. Zodat we alle mogelijke projecten kunnen voorzien van duurzame energie.”
Meer informatie over ZonNext? Bekijk de website.
Krachtig Zuid-Holland
Provinciehuis Zuid-Holland Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag