Obbotec
Wat doet OBBOTEC?
“OBBOTEC behandelt afvalstromen via twee verschillende innovaties: SPEX en HydroCat. SPEX is een proces dat gericht is op afvalstromen die voornamelijk uit plastic bestaan en via mechanische recycling moeilijk verwerkt kunnen worden. Via SPEX vervaardigen we hier direct weer nieuw plastic van. Daarnaast heb je ook zeer grote biomassarijke afvalstromen die gemengd zijn met een kleine hoeveelheid niet-recyclebare plastic. Deze stromen belanden doorgaans in de verbrandingsovens. Dat probleem pakken we aan met HydroCat, door van die vervuilde stromen scheepsbrandstof te maken. SPEX is nu verder in de ontwikkeling naar volle schaal, mede omdat het HydroCat proces meer complex is. Voor SPEX zijn we inmiddels klaar met het basisontwerp en op zoek naar een fabriekslocatie om onze productie te verveelvoudigen en onze klanten te gaan bedienen.”
Wat is jullie doel?
“Ons doel is om klimaatimpact te beperken. Wanneer je plastic zou recyclen zonder positief effect voor het klimaat, dan is dat wat ons betreft verspilde moeite. Daarnaast willen we bijdragen aan de circulaire economie op een manier waarop zo min mogelijk plastic verloren gaat. Binnen het SPEX-proces wordt bijna 100% van het aanwezige PE (polyetheen)- en PP (polypropyleen)-plastic weer teruggewonnen. Ook is mechanisch gerecycled plastic vaak van lagere kwaliteit. Wij maken plastic dat weer zo goed als nieuw is en zonder onfrisse geur of verontreinigingen. Sterker nog, met SPEX kunnen we soms zelfs plastic maken met een betere kwaliteit dan virgin plastics doordat ongewenste stoffen eruit worden gewassen.”
Waar draagt het nog meer aan bij?
“Bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en circulariteit staan bij ons voorop. Daarbij zorgen wij ervoor dat we afvalketens kunnen sluiten en we de problematiek rondom plasticafval lokaal oplossen. Hiermee creëren we extra werkgelegenheid, ook voor mensen die wellicht een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Onze plasticproducten bieden ook mogelijkheden voor de binnenlandse maakindustrie. Plastic materialen hoeven bijvoorbeeld niet meer geïmporteerd te worden en kunnen in Nederland weer in verpakkingen worden omgezet.”
Welke kansen biedt het?
“In theorie kunnen we via OBBOTEC allerlei soorten plastic recyclen. Wij beginnen nu met productie van hoogwaardig HDPE (hard materiaal), LDPE (zacht materiaal) en PP plastic, omdat daar het meeste van is. Als er veel plastic van is, dan is dat extra impactvol. Er zijn studies verricht welke laten zien dat het SPEX proces tot ongeveer evenveel emissiereductie van CO2 leidt als mechanische recycling. Door het hoge rendement in kilogram product per kilogram afval ten opzichte van andere processen, biedt het volop kansen voor volwaardige circulariteit in de plasticketen met alle positieve neveneffecten van dien.”
Welke uitdagingen zien jullie?
“Wat betreft het SPEX-proces zien wij geen fundamenteel grote uitdagingen meer. De methodiek bestaat al sinds de jaren ‘90, dus we weten wel hoe het werkt. Wél doen we regelmatig testen om te kijken of we geen rare dingen tegenkomen door verontreinigingen in specifieke stromen. Dat is tot nu toe niet het geval. We werken met een oplosmiddel (solvent) wat brandbaar is, dus we moeten goed rekening houden met de veiligheid. Het te recyclen plastic wordt onder druk en verhoogde temperatuur opgelost en van verontreinigingen gescheiden. Het is dus de uitdaging dat wij een proces op grote schaal neerzetten dat zo veel mogelijk inherent veilig is, alle benodigde veiligheidsstudies verricht zijn en er zorgvuldig gewerkt wordt. Dat moet op de juiste locatie gebeuren. Bijvoorbeeld op een industrieterrein bij een afvalverwerker. Daarbij is er natuurlijk ook stroom nodig, liefst duurzaam. Het is vandaag de dag een uitdaging om een locatie te vinden waar voldoende megawatt aan stroom te vinden is. Daarnaast moet er met de bouw of verbouwing van de nieuwe fabriek ook rekening gehouden worden met de stikstofproblematiek.”
Wat is nodig om die uitdagingen op te lossen?
“De oplossing ligt in een locatie vinden waar wel voldoende stroom is, want de industrie moet zoveel mogelijk geëlektrificeerd worden om op groene stroom te kunnen gaan draaien. Op de lange termijn zou het optimaal zijn om onszelf van stroom te voorzien door middel van een eigen windparkje of iets dergelijks. We kijken ook naar locaties waar industrie verhuist, zodat wij die plaats kunnen innemen. Het allermooist is om deel te nemen aan een groen havencluster. Waar meerdere duurzame industrieën hun processen kunnen neerzetten met gebruik van gedeelde voorzieningen (utilities) en gezamenlijk een synergie kunnen creëren. Denk dan niet aan twee of drie bedrijven, maar een stuk of twintig. In de haven van Antwerpen zijn ze hier bijvoorbeeld al mee bezig. We zijn nu met stakeholders aan het werk om onze zoektocht naar een passende locatie te laten slagen.”
Wat is de volgende stap?
“Het creëren van onze eerste demonstratiefabriek in het Rotterdamse havengebied. Dankzij de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben we de kans gekregen om onze innovaties te ontwikkelen. Het zou fantastisch zijn om hier om onze eerste fabriek hier te kunnen realiseren en als voorbeeld dienen voor de rest van het land. Wanneer deze fabriek goed draait, dan deze te kopiëren op enkele andere locaties binnen Nederland.”
Meer informatie over Obbotec? Bekijk de website.
Krachtig Zuid-Holland
Provinciehuis Zuid-Holland Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag