Voortgang en resultaten actielijnen
Netwerken & Ketensamenwerking
Netwerken en ketensamenwerking staan centraal in de circulaire economie. Daarom faciliteren we als provincie actief enkele vernieuwersnetwerken, zoals het Fair Solar netwerk. Maar niet alle vraagstukken lenen zich ervoor thematisch op te pakken. Daarom zijn we ook een aantal generieke activiteiten georganiseerd.
Kennisdeling en samenwerking met gemeenten en andere provincies
Gemeenten spelen een belangrijke rol in de circulaire transitie. Denk hierbij aan afvalinzameling, vergunningverlening, ruimtelijke ordening, onderwijs en het ondersteunen van het bedrijfsleven. De provincie heeft hier bij uitstek een rol te spelen, want gemeenten behoren tot een doelgroep die de provincie goed aan elkaar kan verbinden. We bieden hen een overzicht van wat er op circulair gebied speelt en creëren de mogelijkheid voor ambtenaren die met dezelfde circulaire onderwerpen bezig zijn om elkaar te vinden. Zo voorkomen we dat het wiel overal opnieuw wordt uitgevonden en versnellen we de transitie naar een circulaire economie. Met andere provincies werken we geregeld samen; hieruit voortvloeiend is onder andere de ‘IPO krachtenkaart’ opgesteld. Op de kaart staan vijf thema's die we nu gezamenlijk oppakken, zoals circulair inkopen.
“Wie neemt de lead: bedrijven of overheden? Ze wijzen soms naar elkaar en dan gebeurt er niets. De provincie kan hier een verbindende rol in vervullen. Dat kun je gebruiken voor een nieuwe positionering van de provincie, inspelen op nieuwe realiteit en je meerwaarde laten zien.”
Jan Peter Balkenende, Hoogleraar Erasmus, Advisor EY en voorzitter van Dutch Sustainable Growth Coalition
Ondernemers, ga aan de slag!
Er komt geen perfect moment om circulair te ondernemen. Dus, begin en ga uit van imperfectie.” Dat stelt Sabine van BlueCity. Kortom, ga aan de slag, maak fouten, wees er eerlijk over en vooral: leer van elkaar. In het rondetafelgesprek gaan Sabine Biesheuvel, Nico van Hoogdalem (Cirkelstad) en Leon van Ast (Circulair West) met elkaar in gesprek.
Circulaire Samenwerking op Zuid-Hollandse eilanden
Circulair is ook een verbindend thema in de samenwerking met de gemeenten op de Zuid-Hollandse eilanden en binnen de Regiodeal. Met name Goeree-Overflakkee en de Hoekse Waard werken hard aan het concreet en tastbaar maken van circulariteit. De provincie helpt daarbij o.a. met kennis, netwerk en het tijdelijk beschikbaar stellen van ondersteuning.
Circulair Gemeenten event
In voorjaar van 2021 vond het evenement ‘Samen Circulair Versnellen’ plaats. Een dag die in het teken stond van het delen van kennis en ervaring rondom de circulaire economie bij de Zuid-Hollandse gemeenten. Onderwerpen waren o.a. biobased bouwen, ambachtscentra en de vraag hoe je circulair een plek geeft in de gemeentelijke organisatie. Een groot deel van de Zuid-Hollandse gemeenten heeft aan dit event deelgenomen, ook het magazine met een samenvatting van het event is goed gelezen. Het magazine is hier terug te lezen.
“Voorbeelden, kennis, netwerken, instrumenten, mogelijkheden om aan te haken in de provincie: daar ben ik naar op zoek. Gaat mij enorm helpen bij onze ambities."
George Derksen, Projectleider Circulaire Economie, gemeente Capelle aan den IJssel
Circulaire Update
We brengen maandelijks een Circulaire Update uit. Een digitale nieuwsbrief van en voor gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten. Hierin worden laatste initiatieven, oproepen, onderzoeken en events gedeeld en kunnen gemeenten ook hulp- en kennisvragen delen.
Ondersteunen bedrijven via CIRCO Tracks
Sinds 2015 activeert CIRCO bedrijven en creatieve professionals om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk. Hiervoor ontwikkelde CIRCO een – inmiddels bewezen – methode. Een zogeheten Track is een trainingsprogramma van 3 dagen voor bedrijven, waarbij CIRCO zich op verschillende transitiethema’s richt, van binnenstedelijke bouwketens tot installatietechniek & maritiem. Sinds 2021 is CIRCO regionaal georganiseerd. In Zuid-Holland is BlueCity verkozen om te functioneren als regionale CIRCO hub. Zij hebben zich in de jaren hiervoor al bewezen als organisator en activator voor CIRCO Tracks. In de afgelopen jaren heeft de provincie de organisatie van CIRCO Tracks mogelijk gemaakt door jaarlijks enkele tracks mede te financieren, gericht op de thema’s die actueel zijn in Zuid-Holland. Er zijn van 2019-2021 dertien CIRCO Tracks georganiseerd. Daarmee hebben circa 150 bedrijven kennis gemaakt met circulaire businessmodellen.
Partners
Wij zoeken de samenwerking met partijen in ons netwerk om gezamenlijk onze circulaire ambities te realiseren. Met sommige partijen is deze samenwerking veelvuldig, bijvoorbeeld met BlueCity. BlueCity is een voorbeeld voor de circulaire economie in de stad Rotterdam. Zij hebben een eigen biolab, waar de provincie in 2021 diverse challenges heeft uitgezet – bijvoorbeeld rondom verwaarding van eendenkroos of van wol van Nederlandse schapenkuddes. Daarnaast is de provincie ‘vriend’ geworden van Circulair West, een samenwerkingsverband van bedrijven die circulair ondernemerschap omarmen om toekomstbestendig te blijven en werken we samen met de Groene Groeiers van VNO-NCW West.
Annemarie van Oorschot
Groene Groeiers
De Groene Groeiers, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, zetten zich in om de ontwikkeling naar een circulaire economie te versnellen. Hiervoor zijn ondernemers nodig die de noodzaak inzien om te investeren in thema’s als: circulaire productie, de energietransitie en biodiversiteit. Een ledenaantal van ruim 500 ondernemende ‘groene groeiers’ uit allerlei sectoren staan aan de basis van een besloten community die samenwerkt aan innovatieve processen, producten en diensten die duurzaam én rendabel zijn. “Gevestigde bedrijven staan voor grote duurzame uitdagingen. Gelukkig zijn er start- en scale ups met oplossingen. Het is ons doel om deze partijen met elkaar in contact te brengen en verder te helpen met opschalen.”
Innovatietour Circulaire Bedrijven
We hebben in november 2021 een Innovatietour Circulaire Bedrijven georganiseerd voor gedeputeerde Meindert Stolk. Bij deze tour waren gedeputeerde Anne Koning, Statenlid Peter van Waaij en wethouder Arno Bonte (gemeente Rotterdam) ook aanwezig. De kern van het bezoek waren gesprekken tussen ondernemers en bestuurders. Het doel van de tour was drieledig: (1) bestuurders ‘on the ground’ kennis over circulair ondernemen meegeven, (2) circulaire ondernemers uit de provinciale vernieuwersnetwerken in het zonnetje zetten en (3) het ophalen van input bij ondernemers ten behoeve van de ontwikkeling van ons beleid en onze instrumenten.