Voortgang en resultaten actielijnen
Kennis & Innovatie
Circulaire innovaties stimuleren en ondersteunen is belangrijk voor de transitie Zij maken de circulaire toekomst tastbaar en laten zien waar belemmeringen en knelpunten zitten. Dat is zeker het geval bij de doorbraakprojecten die ontstaan uit de vernieuwersnetwerken. Van de praktijken van deze innovaties moeten we leren. Daarvoor wordt kennis opgehaald, vastgelegd en gedeeld om te kijken wat beter kan en anders moet. Want kennis is essentieel voor de transitie naar een circulaire economie. Fundamentele kennis wordt ondersteund door het programma Accelerating Circulair Economy Zuid-Holland (ACCEZ). In ACCEZ werken vier universiteiten, VNO-NCW West en de provincie samen. ACCEZ zoekt naar concrete antwoorden op complexe vraagstukken. Zij brengen ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers samen op complexe vraagstukken die om veel kennis vragen zoals de toekomst van de tuibouwsector en circulaire gebiedsontwikkeling. Daarnaast ondersteunen we ook praktische kennisontwikkeling voor de transitiethema’s, zoals het doen van onderzoeken, verkenningen of kennisnotities.
Eerste opzet voor monitoring circulair Zuid-Holland
Het jaar 2021 is gefocust op monitoring. Bij het monitoren van transities duurt het een tijd voordat de effecten echt zichtbaar worden. In de tussentijd zijn de tekenen echter wel genoeg zichtbaar en meetbaar. Groeien het aantal netwerken en initiatieven? Zijn er al een aantal (door)braakprojecten? Worden er al wijzigingen in beleid en instrumenten doorgevoerd die de transitie faciliteren? Dit noem je transitie indicatoren. Deze transitie indicatoren geven een beeld van wat de provincie doet, omdat zij daar direct invloed op heeft. Daarnaast zijn er ook indicatoren die het effect meten, bijvoorbeeld het grondstoffengebruik in de provincie. Als provincie hebben we daar geen direct invloed op. In 2021 heeft de provincie een monitoringssystematiek ontwikkeld inclusief een 0-meting, meer hierover is te vinden in de GS-nota. De komende jaren ontwikkelen we deze door.
In gesprek over monitoring met Aldert Hanemaaijer
In dit interview gaan we in gesprek met Aldert Hanemaaijer, projectleider van de ICER (Integrale Circulaire Economie Rapportage) bij PBL en werkzaam in het consortium ‘werkprogramma monitoring en sturing circulaire economie’. Dit gesprek richt zich op het belang van monitoring van de circulaire economie, de richting die ingezet wordt door PBL en een reflectie op provinciale monitoring.
Aldert Hanemaaijer
GROENE CIRKELS
Groene Cirkels is een methode om samen te werken aan grote maatschappelijke duurzaamheidsopgaven met partijen die andere belangen hebben dan jij, maar die je wel nodig hebt om verder te komen. Innovatieve bedrijven, banken, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties werken op basis van een droom samen aan duurzaamheidsoplossingen, met de natuur als partner. Zij brengen de natuur en economie beter in balans en dragen actief bij aan een betere leefomgeving, een circulaire economie en een gezonde toekomst. Vanuit de verschillende Groene Cirkels werken zij aan CO2 reductie, duurzame logistiek, versterking van de biodiversiteit, duurzame energietransitie, aanpak bodemdaling, meer gezond voedsel en meer groene, gezonde steden.
Wat is Groene Cirkels?
Groene Cirkels is in 2013 ontstaan uit een samenwerking tussen provincie Zuid-Holland, Heineken en Wageningen University & Research om een klimaatneutrale keten rondom Heineken te realiseren en de brouwerij in Zoeterwoude te verduurzamen. In 2021 is deze succesvolle samenwerking voor drie jaar verlengd. Naast de Groene Cirkel Heineken timmeren ook de Groene Cirkels Duurzame Fritesketen, Bijenlandschap en Circulaire Suikerbietenketen aan de weg. Zo is de Groene Cirkel Duurzame Fritesketen bezig met de pilot Planet positive fries. Bij de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling is gekeken naar CO2 compensatie als verdienmodel voor boeren, maar ook nieuwe teelten om CO2 te reduceren. Ook is in oktober 2021 de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad gestart. Hier wordt gekeken naar manieren om de Zuid-Hollandse steden te vergroenen om zo gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie te verbeteren. Daarnaast is in oktober een Groene Cirkel samenwerking gestart om de eerste plasticvrije corridor in Nederland te realiseren. Verder is er een Groene Cirkel in de maak rondom de Tuin van Holland. Horecachefs, artsen, telers, groothandel en werkgevers met een grote catering werken hierin samen aan de ontwikkeling van een gezond voedselpatroon en een lokale voedselketen.