WarmtelinQ: vragen en antwoorden
Gasunie is gestart met de aanleg van WarmtelinQ. Dat is een hoofdtransportleiding om restwarmte vanuit de Rotterdamse haven tot aan Den Haag te brengen. In juni 2022 heeft de provincie een investeringssubsidie van € 81 miljoen toegezegd voor WarmelinQ+, het tracédeel van Rijswijk naar Leiden. Met deze restwarmte kunnen we 170.000 huizen en bedrijven verwarmen. Jeannette Baljeu, gedeputeerde Zuid-Holland en Nico van Dooren, directeur new business bij het Havenbedrijf Rotterdam gaan in op vragen die spelen rond het project.
"WarmtelinQ is een belangrijke pijler van de energietransitie in Zuid-Holland"
Jeannette Baljeu, gedeputeerde Haven en Industrie Zuid-Holland
"Als dichtbevolkte provincie met veel woningen en bedrijvigheid hebben we veel warmte nodig. Gelukkig hebben we veel duurzame warmtebronnen zoals aardwarmte en restwarmte. Die hebben we allemaal nodig om straks in onze warmtevraag te voorzien. Met dit warmte-transportnet kunnen we op relatief korte termijn ongeveer 120.000 woningen (tracé Vlaardingen- Den Haag) en 50.000 woningen (tracé Rijswijk-Leiden, ook wel bekend als WarmtelinQ+) voorzien van restwarmte die anders ongebruikt zou blijven."
Nico van Dooren, als directeur new business Havenbedrijf Rotterdam
Wanneer is warmte duurzaam? Is dat alleen zo als de bron van de warmte op hernieuwbare energie draait? Of is het ook duurzaam om iets te gebruiken dat anders verloren gaat? En sluit het één eigenlijk het ander uit? Dit en meer bespreken we met Nico van Dooren, als directeur new business verantwoordelijk voor de energie- en grondstoffentransitie bij het Havenbedrijf Rotterdam.
Wat doet de provincie?
- De provincie zet zich in voor de ontwikkeling van een robuust warmtetransportsysteem dat voor alle partijen toegankelijk is
- Coördineert namens gemeenten vergunningen voor de aanleg (provinciaal inpassingsplan)
- Brengt vraag en aanbod bij elkaar rond WarmtelinQ