Thuis en in de wijk
Steeds meer inwoners gaan samen aan de slag om hun wijk duurzaam te verwarmen. Hier lees je meer over lokale warmte-initiatieven. In andere wijken gaan energiecoaches op stap om mensen te helpen bij energiebesparing en hun energierekening. Het is één van de activiteiten in het kader van de inclusieve energietransitie: hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen?
“Een lokaal initiatief is geen spreekbuis voor de hele buurt”
Tineke Mook aan de slag als kwartiermaker warmte
Tineke Mook is kwartiermaker warmte voor het projectbureau van Energie Samen Zuid-Holland, met ondersteuning van de provincie Zuid-Holland. Energie Samen is de landelijke koepel van energiecoöperaties. Tineke Mook is hier sinds 2020 provinciaal coördinator voor Buurtwarmte: “Warmte-initiatieven zijn meestal nog ingewikkelder dan zonne-of windprojecten. Warmte is altijd emotie, je komt achter de voordeur, het moet meestal samen met meerdere mensen, je hebt te maken met infrastructuur en techniek.”
Energie Samen | Buurtwarmte bundelt de kracht van lokale initiatiefnemers
In Zuid-Holland zijn bijna 100 energiecoöperaties actief, in heel Nederland 676. Het aantal lokale warmte-initiatieven neemt snel toe. Bewoners werken samen aan plannen om hun wijk van het aardgas af te krijgen of te verduurzamen door energiebesparing zoals isolatie. Energie Samen | Buurtwarmte bundelt de kracht van deze lokale initiatiefnemers.
Meer informatie en een overzicht van alle Zuid-Hollandse energiecoöperaties die aan een warmteoplossing werken vind je op de website van Energie Samen Zuid-Holland. Het projectbureau ondersteunt de Zuid-Hollandse initiatieven.
Lokale initiatieven
Energiek Poelgeest
In Oegstgeest liet een groep bewoners, verenigd in Coöperatie Energiek Poelgeest, een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren: kon hun (bestaande) warmtenet gevoed worden met warmte uit water? Het antwoord was ja; zowel warmte uit de Haarlemmertrekvaart als warmte uit de nabijgelegen rioolwaterzuivering boden mogelijkheden. Inmiddels hebben de coöperatie en Vattenfall een convenant ondertekend en hebben ze de volgende stap naar uitvoering gezet: ze zoeken welk van beide opties het meest wenselijk is. Onderdeel van het onderzoek is de vraag hoe bewoners kunnen participeren in de warmteoplossing. De wijk Poelgeest is aangesloten op een bestaande stadswarmtenet van Leiden. Dit wordt nu nog gevoed met warmte van de gascentrale in Leiden. Vattenfall is de warmteleverancier en eigenaar van het stadswarmtenet, en samen met het Hoogheemraadschap en de provincie partner in het onderzoek.
Eerlijk de lasten verdelen: de inclusieve energietransitie
Huishoudens
Alle huishoudens krijgen de komende jaren te maken met de energietransitie. Zonder gerichte inspanningen is het niet vanzelfsprekend dat kosten en baten van de energietransitie eerlijk worden verdeeld over verschillende groepen in de samenleving.
Wat als je de overgang naar schone energie niet kunt betalen?
We spreken met Bas Leurs van Provincie Zuid- Holland en Koen Stravers van TNO. Zij werken samen aan een gerichte wijkaanpak om schone energie voor iedereen te realiseren. We brengen ook een bezoek aan Ifor Schrauwen, projectleider van Het Vogelnest. Een mooi wijkinitiatief in Dordrecht waar mensen met een ‘kleine beurs’ worden meegenomen in het verduurzamen van hun huis.
De inclusieve energietransitie: hoe doe je dat?
Samen met negen gemeenten en hun uitvoeringspartners onderzoeken we sinds 2021 wat werkt om te komen tot een inclusievere energietransitie. In deze zogenoemde Community of Practice brengen we kennis, ervaringen en uitvoeringspraktijk bij elkaar. Belangrijke lessen uit eerdere pilots: het verbinden van verschillende domeinen (fysiek en sociaal), bestuurslagen (gemeente en Rijk, maar ook andere partners) en bovenal verbinden met de bewoners. De lessen en ervaringen uit de eerste vijf bijeenkomsten van de COP vind je hier.
Wat doet de provincie?
- We versterken wijkinitiatieven van inwoners en gemeenten
- We ontwikkelen een netwerk om goede voorbeelden te ontwikkelen en delen, en te leren van verschillende projecten en maatregelen
- We gaan in een aantal Zuid-Hollandse wijken samen met partners aan de slag om schone energie voor iedereen te realiseren
Meer inspiratie?
Bekijk voorbeelden op de site van de Duurzame Huizenroute. Je vindt er onder andere VVE Zeekant in Den Haag die werken aan isoleren en duurzaam verwarmen. In het najaar stellen deelnemers hun huis open en kun je in de buurt duurzame voorbeelden bekijken.