Zuid-Hollandse glastuinbouw koploper aardwarmte
- Veel potentie aardwarmte Zuid-Holland
- Aardwarmte in combinatie met restwarmte
- Onderzoek naar aansluiting Greenport op Warmtelinq
Greenport West-Holland: pioniers in aardwarmte
In Greenport West-Holland - het belangrijkste tuinbouwcluster in de provincie - zijn momenteel 14 functionerende geothermie-projecten. De warmte uit die bronnen wordt niet alleen gebruikt voor in de kassen, maar ook voor onder meer woningen in de directe omgeving. Nu wordt de volgende stap gezet: het verbinden van de warmtevoorziening van kassen met de stedelijke omgeving.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu, verantwoordelijk voor de warmteleiding WarmtelinQ, is erg te spreken over de koppeling tussen beide warmtenetten: “Dit voorbeeld laat zien hoe de infrastructuur van WarmtelinQ en lokale initiatieven elkaar versterken. Door beide systemen met elkaar te koppelen worden ze robuuster en toekomstbestendiger. Dankzij de koppeling van bovenregionale en lokale systemen zijn er mooie resultaten te behalen.”
Potentie voor geothermie in Zuid-Holland
De Zuid-Hollandse bodem is op veel plekken geschikt voor geothermie. Of een bodem geschikt is, hangt onder andere af van de doorlaatbaarheid, opslagcapaciteit en diepte. De provincie heeft de potentie voor aardwarmte in Zuid-Holland in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat we in theorie heel Zuid-Holland van warmte kunnen voorzien met de hoeveelheid aardwarmte die er is. In combinatie met de grote geconcentreerde warmtevraag is aardwarmte voor Zuid-Holland heel kansrijk. De potentie voor aardwarmte in de praktijk hangt niet alleen af van de beschikbare hoeveelheid en de vraag maar vooral van de (ruimtelijke) mogelijkheden voor winning, opslag, transport en toepassing in huizen en kassen.
“De aardwarmte voor de planten van kweker Ammerlaan verwarmt ook een zwembad en honderden woningen”
Geothermie-projecten in Zuid-Holland
Ondernemers in de tuinbouw zijn al decennia bezig met de transitie van hun eigen energievoorziening. De vele geothermie-projecten zijn daarvan een voorbeeld. 50 organisaties hebben het EnergieAkkoord Greenport West-Holland ondertekend. Met als doel een forse beperking van de CO2-emissie. Belangrijk instrument daarbij is de realisatie van warmtenetten in de glastuinbouwgebieden.
Wat is het verband tussen een tomaat en je thermostaat?
Onderzoek naar aansluiting Greenport op Warmtelinq
Voor de energietransitie is het belangrijk dat de kassen, de haven en de stad met elkaar worden verbonden. Daarom werden in december 2021 twee convenanten ondertekend over onderzoek naar en realisatie van de aansluiting van Westland en Oostland op WarmtelinQ, het warmtetransportnet tussen Rotterdam en Leiden.
Jolanda Heistek, Directeur van Greenport West-Holland: “Zeventien warmtecoöperaties van tuinders bouwen samen met gemeenten en energiebedrijven aan warmtenetten waar ook de gebouwde omgeving op aan kan haken. Er is veel voordeel te behalen bij duurzame warmte voor kas en stad uit hetzelfde netwerk. Aansluiten van Westland en Oostland op Warmtelinq, voortgaande geothermie-ontwikkeling en het afdekken van onrendabele toppen in warmtenetten zijn de belangrijkste voorwaarden om dit mogelijk te maken. Ook de levering van voldoende externe CO2 is een harde voorwaarde voor de tuinders zelf.”
Meindert Stolk, gedeputeerde Tuinbouw en voorzitter van Greenport West-Holland zette namens de provincie zijn handtekening onder de beide convenanten: “De Zuid-Hollandse glastuinbouw is enorm innovatief. En samenwerken is er de norm. Daarmee speelt de sector een cruciale rol bij de overstap naar duurzame energie. Al jaren wordt hier in de regio gewerkt aan het warmtesysteem, de ondernemers hebben hiervoor hun nek uitgestoken en nemen hierin samen het voortouw. Mooi dat dit nu door zoveel partijen wordt onderkend en we de ontwikkeling samen gaan versnellen. Daar heeft de hele regio profijt van.”
Jeanette Baljeu, gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland (Warmte en Transitie haven en industrie), verantwoordelijk voor de warmteleiding WarmtelinQ, is erg te spreken over de koppeling tussen beide warmtenetten: “Dit voorbeeld laat zien hoe de infrastructuur van WarmtelinQ en lokale initiatieven elkaar versterken. Door beide systemen met elkaar te koppelen worden ze robuuster en toekomstbestendiger. Dankzij de koppeling van bovenregionale en lokale systemen zijn er mooie resultaten te behalen.”
Wat doet de provincie?
- Ondersteunt de leerstoel en de ontwikkeling van de masterstudie geothermie TU Delft
- Adviseert bij geothermieprojecten en geeft vergunningen tot 500 m diepte. Bij geothermie gaat het vaak om 1 tot 2 kilometer diepte, daar gaat het Rijk over
- Investeert in Rijswijk Centre for Sustainable Geothermal Energy (fieldlab aardwarmte)
- Is partner in het Energieakkoord Greenport West Holland
- Organiseert kennissessies en netwerkbijeenkomsten in samenwerking met Geothermie Nederland