VOORUITBLIK:
Van voortgang naar vooruitgang
De afgelopen periode heeft laten zien dat onze transitieaanpak ruimte maakt voor energie, ideeën en initiatieven voor een circulaire maatschappij en economie. De provincie biedt meerwaarde door te verbinden, kennis te ontwikkelen en te delen én ondersteunt daarbij door de energie en ideeën om te zetten naar resultaten die het (innovatieve) bedrijfsleven helpen op tijd de omschakeling te maken naar nieuwe verdienmodellen.
De komende periode zullen uit de vernieuwersnetwerken en regionale samenwerking steeds meer innovatieve (doorbraak) projecten ontstaan, waarin partijen waardenketens vormen die de circulaire transitie versnellen en op gang brengt. Binnen de provincie zal circulair als transitie thema steeds meer invulling krijgen in ons beleid, inkoop en instrumenten. Daarmee draagt het bij aan een toekomstbestendige economie en maatschappij en aan diverse andere provinciale doelen.
Transitieaanpak: vernieuwersnetwerk en (doorbraak)projecten
De vernieuwersnetwerken gaan zich de komende periode verder ontwikkelen. Veel projecten zijn nog in de idee-fase en de coalities zijn nog pril. De provincie stimuleert de netwerken en de ontwikkeling van (doorbraak) projecten. Daarvoor is gestart met het opzetten van een eigen stimuleringsregeling voor circulaire doorbraakprojecten. Deze regeling zal met name gericht zijn om de vorming van coalities en ketensamenwerking in (nieuwe) ketens te ondersteunen. Iets wat cruciaal is voor circulaire doorbraakprojecten en wat ontbreekt in het bestaande instrumentarium. Criteria van een doorbraakproject zal borgen dat de projecten echt bijdragen aan de circulaire transitie. Als de bestaande netwerken vitaal genoeg zijn ontstaat ook ruimte voor ondersteunen van nieuwe vernieuwersnetwerken op andere thema’s.
Regionale samenwerking en gemeenten
Op de Zuid-Hollandse eilanden werken gemeenten aan het concreet en tastbaar maken van circulariteit en gaat ook de regionale samenwerking verder vorm krijgen. De provincie zal hier actief bij betrokken zijn. Om te faciliteren, verbinden van netwerken, delen van kennis en te leren. Te leren hoe circulariteit op gemeentelijk en regionaal niveau vorm krijgt en wat dat vraagt aan beleid, regelgeving en instrumenten. Daarnaast blijven we jaarlijks een circulair event met en voor gemeenten organiseren en kennisdeling actief ondersteunen.
Onderdeel van al het werk van de provincie
Circulair is een van de transitie thema’s binnen de provincie. De transitie zal – net als bij bijvoorbeeld klimaatadaptatie en biodiversiteit – pas slagen als het een onderdeel is geworden van al ons beleid, regelgeving en instrumenten. Hoe? Dat moeten we ook intern samen ontdekken door te experimenteren, leren en op te schalen. Komende periode wordt hier aan gewerkt door samen met de ambities en opgaves te bepalen hoe dat pad eruit ziet en wat de eerste stappen zijn om dit pad te bewandelen.
'We staan aan de vooravond van een versnelling’
Een circulaire samenleving, een circulaire economie: het zijn geen toekomstdromen meer, maar een doel waar hard aan gewerkt wordt door de provincie Zuid-Holland. In een driegesprek kijken Meindert Stolk (gedeputeerde), Jan van Ginkel (opdrachtgever) en Robert Tekke (programmamanager) naar de kansen en de uitdagingen van circulair. ‘Je hebt een aanjager nodig’, aldus Stolk.