INLEIDING
Provinciale Staten hebben twee jaar geleden de strategie ‘Circulair Zuid-Holland: Samen Versnellen’ vastgesteld. Aan de hand van vier transitiethema’s en vijf actielijnen geeft de strategie de richting aan om in 2050 te komen tot een volledig Circulair Zuid-Holland. Dit magazine laat zien waar we staan en welke lessen er geleerd zijn. In dit magazine laten we zien wat ondernemers en overheden doen aan circulair. We zijn onderweg naar een Circulair Zuid-Holland!
De coronacrisis
De coronacrisis heeft effect op ons allemaal, ook in de wereld van circulariteit. We zien problemen met mondiale ketens en toelevering van producten. De crisis maakt de kwetsbaarheid van een deel van onze huidige productieketens zichtbaar en voelbaar, zoals in de agrarische sector en in de maakindustrie. Dit heeft geleid tot nieuwe, mooie initiatieven die invulling geven aan de transitie naar een circulaire economie.
Het zorgt ook voor uitdagingen. Een groot deel van het provinciale werk is het maken van verbindingen. Zorgen dat er nieuwe netwerken tot stand komen om de transitie te stimuleren. Online netwerken was niet altijd even makkelijk, maar de uitdaging zijn we aangegaan en circulaire projecten zijn we blijven ondersteunen. We zijn trots wat we samen bereikt hebben in dit coronatijdperk en laten dit graag zien via dit magazine!
LEESWIJZER
Dit magazine vertelt eerst iets over de provinciale aanpak en laat zien hoe en wat we doen om te komen tot een Circulair Zuid-Holland. Daarna volgt de terugblik: wat is er bereikt in de periode sinds de vaststelling in 2020 tot en met nu? Het stuk eindigt met een vooruitblik: wat gaan we in de toekomst doen? Door het magazine heen vertellen ondernemers, gemeente Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee en regionale versnellers hun verhaal. De mensen die circulair in de praktijk brengen en versnellen. In het magazine staan regelmatig ‘linkjes'. Deze verwijzen door naar de provinciale website van Circulair Zuid-Holland. Hier kunt u meer informatie over de activiteiten vinden.
Waarom circulair?
Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Wij zijn sinds jaar en dag een van de grootste motoren van de Nederlandse economie, bijna een kwart van het bruto nationaal product wordt in onze provincie verdiend. Dat geeft Zuid-Holland een belangrijke rol in de grote transities waar we als samenleving voor staan. Eén van die transities is de overgang naar een circulaire economie. De economische kracht van Zuid-Holland is namelijk afhankelijk van enorme hoeveelheden grondstoffen en energie. Steeds meer van die grondstoffen worden schaars en beginnen zelfs op te raken. Ook veroorzaakt de traditionele economie – met afval als eindproduct – schade aan het klimaat, de biodiversiteit, het milieu en onze gezondheid.
Om in de toekomst als provincie economisch concurrerend te blijven én onze inwoners een prettige en gezonde leefomgeving te bieden, moeten we de verspilling van grondstoffen verminderen. Daarmee maken we van ons afval nieuwe grondstoffen en materialen.
Dit is een uitdaging, maar biedt ook vele kansen voor nieuwe verdienmodellen en innovatieve ondernemers die werkzaam zijn onze steden, industrieterreinen, havens en in de land- en tuinbouw. Van grote ondernemers tot klein innovatief mkb.
“Grote partijen zijn nodig om op te schalen, maar trendsettende minderheid zal verandering teweegbrengen. Het is nodig dat koplopers die een deel van de oplossing willen zijn aan elkaar worden geknoopt.”
Volkert Engelsman, CEO, Eosta
In gesprek met innovators uit de regio: Dennis Froeling van HVC Groep.
‘Waar anderen afval zien, zien wij grondstoffen', is te lezen op de website van HVC. Laat dat nu één van de redenen zijn waarom HVC meewerkt aan het PHA2USE consortium – een samenwerkingsverband tussen vijf waterschappen, STOWA, Paques Biomaterials en HVC, die zich bezighoudt met de productie van plastic uit afvalwater. We spreken Dennis Froeling, hij is als business ontwikkelaar verantwoordelijk voor nieuwe samenwerkingsverbanden met innoverende partijen die zich focussen op de afvalwater- en biomassaketen. "Je moet bereid zijn om te vertrouwen dat andere mensen het ook kunnen regelen. Vertrouwen dat je de hele keten nodig hebt. Door alles zelf te willen doen is nog nooit een project geslaagd".