Fase 2: Startnotitie
3. Casus participatie
Casus: aanleg warmteleiding
Bewoners bepalen mate van participatie
Tussen Rijswijk en Leiden komt een ondergrondse leiding voor transport van restwarmte. De provincie zorgt voor de ruimtelijke inpassing en de vergunningen. Warmtelinq, onderdeel van Gasunie, gaat die leiding beheren en maakte samen met de provincie een participatieplan. Daarin is het uitgangspunt dat de wijze en mate van participatie bij de mensen zelf ligt. Na geïnformeerd te zijn over het project, konden zij in een enquête aangeven op welke manier ze betrokken willen zijn. Maar liefst 2400 mensen reageerden, van wie 87% bij het project betrokken wil blijven. 1400 respondenten gaven bijvoorbeeld aan een online webinar over het project te willen bijwonen. 400 deden dat ook.
Mensen hebben zelf dus controle over hun betrokkenheid en Warmtelinq kon zo direct het ‘maatschappelijke humeur’ over het project peilen. “De een wil een-op-een-contact, een ander wil aan een praattafel en weer een ander wil vooral geïnformeerd worden met een nieuwsbrief”, vertelt Johan Simon, projectleider participatie bij Warmtelinq.
Deze aanpak verhoogt de betrokkenheid en acceptatie van de wijze van participatie aanzienlijk. En mensen kunnen later altijd nog aanhaken. Hiertoe worden ze telkens uitgenodigd. Daarnaast werden bepaalde belanghebbenden gericht uitgenodigd, van wie Warmtelinq kan uitgaan dat ze betrokken willen zijn.
Hoe krijg je de organisatie mee in zo’n aanpak? Dat de Omgevingswet participatie verplicht stelt, garandeert nog niet denken en handelen vanuit die gedachte. “Omgevingsgericht werken betekent niet dat je op zoek bent naar draagvlak voor jouw plannen, maar oprecht bezig bent om met de input van belangstellenden en betrokken tot betere plannen komt. Omgevingsgericht werken is veel meer dan een werkwijze. Het gaat over verbindend leiderschap. Je doet het er niet naast. Participatie moet daarom alle lagen van de organisatie uitgedragen en georganiseerd worden. Dat begint bij directie en bestuur”, zegt Johan.
‘Maar hoe komt de provincie nu aan mijn adres?’ Participatie en omgevingsmanagement vragen om zorgvuldigheid voor de AVG (algemene verordening gegevensbescherming). De provincie Zuid-Holland heeft daarvoor een apart team, Team Privacy: privacy@pzh.nl .