Achtergrond
Overzicht trainingen
Leertraject Omgevingswet
De Omgevingswet gaat nu toch echt in. Ben jij er klaar voor? Of ontdek je dat je toch nog wat moet bijspijkeren of oefenen? Kijk in dit overzicht van het aanbod aan trainingen wat voor jou past. Stuur vervolgens een mail naar omgevingswet@pzh.nl en geef aan welke training je wilt volgen.
Een overzicht van de trainingen vind je ook hier.
Basis
Basistraining Omgevingswet in 1 dag
Duur: 1 dag
Wat houdt de Omgevingswet in? En hoe ga je met de nieuwe instrumenten aan de slag? Op deze vragen krijg je antwoord tijdens deze basistraining. In de training ontdek je samen met trainers en deelnemers van verschillende overheidsorganisaties wat de bedoeling is van de Omgevingswet. Tijdens deze basistraining maak je kennis met de structuur en doelen van de Omgevingswet. Ook leer je wat de instrumenten van de wet inhouden en hoe je deze in kunt zetten. Dit leer je niet alleen door klassieke kennisoverdracht maar ook met een spel en andere oefeningen. De basistraining is sinds oktober 2019 door ongeveer 1375 mensen gevolgd.
Verdieping
Verdiepingstraining Participatie en de Omgevingswet
Duur: 1 dag
De Omgevingswet geeft veel aandacht aan participatie maar schrijft daar tegelijkertijd weinig over voor. Bestuursorganen hebben dus de ruimte om hier bij de implementatie van de Omgevingswet zelf invulling aan te geven. Deze training biedt je een handreiking daartoe. In de training staat de participatie in processen rond de Omgevingswet centraal. In de ochtend leer je veel over verschillende soorten participatie. In de middag oefen je gesprekken met betrokken maatschappelijke partners en een trainingsacteur.
Verdiepingstraining Gezondheid en de Omgevingswet
Duur: 1 dag
Eén van de doelen van de Omgevingswet is het bevorderen van een gezonde leefomgeving. In veel Omgevingsvisies komt het thema terug als ambitie. Hoe vertaal je het abstracte begrip gezondheid echter in de praktijk? Hoe kom je tot concrete maatregelen? En op welke wijze weeg je het af tegen andere belangen?
Daarover gaat deze training. In de ochtend is er veel aandacht voor de verschillende instrumenten om gezondheid te vertalen naar de leefomgeving. In de middag staat centraal hoe je met het begrip ‘positieve gezondheid’ een leefomgeving kunt analyseren en hoe je hierover met bewoners in gesprek kunt gaan. Je werkt interactief en je oefent gesprekken met bestuurders over het thema gezondheid.
Verdiepingstraining Veiligheid en de Omgevingswet
Duur: 1 dag
Een doel van de Omgevingswet is een veilige leefomgeving. Maar veiligheid is een breed begrip: verkeersveiligheid, externe veiligheid, openbare orde en veiligheid. Allemaal begrippen die weer te maken hebben met andere elementen in de leefomgeving. In deze training is zowel aandacht voor specifieke elementen van veiligheid (bijvoorbeeld externe veiligheid en brandveiligheid) als de bredere vraag hoe je veiligheid inbedt in het omgevingsplan en de omgevingsvergunning.
Verdiepingstraining Toepasbare regels
Duur: 1 dagdeel
Een belangrijke ontwikkeling met de inwerkingtreding van de wet is de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een veelomvattend systeem, waar veel in mogelijk is: van samenwerken met andere overheden tot vergunningen verlenen. Ook initiatiefnemers kunnen het DSO gebruiken, bijvoorbeeld om te bepalen of ze een vergunning nodig hebben voor een activiteit. Met behulp van een vragenboom krijgen ze te zien of hun activiteit vergunning- of meldingplichtig is. In deze vragenboom zijn de juridische regels ‘vertaald’ naar toepasbare regels, zodat ze voor iedereen te begrijpen zijn.
Tijdens deze training gaan we in op deze toepasbare regels. Hoe houd je bij planvorming al rekening met deze regels, en hoe stel je toepasbare regels precies op? Deskundigen uit de provincie informeren je en nemen je mee in de werkwijze rondom deze toepasbare regels.
Oefenen
Leren werken met Omgevingswet
Duur: 1 dagdeel
Een belangrijk aspect van de Omgevingswet is het samenwerken; zowel intern als extern. Tijdens deze training ga je hiermee aan de slag. Onder begeleiding van trainers ga je aan de slag met een casus over de inrichting van een gebied in een gemeente. Voorafgaand aan de training krijg je een rol met eigen standpunten toegewezen. Het doel is dat je gezamenlijk tot een integrale afweging komt en dit aan het einde van de training presenteert aan de gemeente.