Gezondheid maak je samen
Gezondheid is het resultaat van een groot aantal verschillende factoren: van schone lucht tot een gezonde maaltijd en van gezond water tot een prettige buitenruimte. Dat betekent dat alle partners en organisaties elkaar nodig hebben om een gezonde samenleving te maken.
Ambitie van de provincie
Ook de provincie heeft een rol om een gezonde samenleving te bevorderen. Van oudsher lag bij de provincie de nadruk op het beschermen van de gezondheid, denk aan milieubeleid. Maar vanuit haar taken kan de provincie méér doen om gezondheid te verbeteren. Die ambitie komt in het programma gezondheid en welzijn tot uitdrukking. Het programma gezondheid en welzijn bestaat uit drie pijlers: gezonde leefomgeving, voedsel en kennis.
Pijler 1: Gezonde leefomgeving
Een fijne woning is een randvoorwaarde om gezond en prettig te kunnen wonen. Maar dat is niet het enige. Goede voorzieningen, groen, ruimte voor ontmoeten, fietsen en wandelen zijn ook heel belangrijk. Enkel fysieke maatregelen zijn niet genoeg: het sociale weefsel is minstens zo belangrijk. Om het concept ‘gezonde leefomgeving' in zijn geheel te ontwikkelen, werken we samen met verschillende partners. Al deze elementen komen samen in de ontwerpmethode van Bureau PosadMaxwan. Die methode passen we de komende tijd toe in verschillende gemeenten. Om de inbreng van burgers bij het vormgeven van hun leefomgeving te stimuleren, faciliteren we de methode ‘positieve gezondheid op de tekentafel’. In dit magazine 'Gezond Verstand groeit’ vind je verschillende artikelen hierover.
Pijler 2: Voedsel
De provincie heeft taken op het terrein van land- en tuinbouw, oftewel op het terrein van voedselproductie. In het logische verlengde hiervan ligt de ambitie om het voedsel dat we verbouwen, ook te laten bijdragen aan de gezondheid van de inwoners in Zuid-Holland. Daarvoor is het allereerst van belang dat onze inwoners weten wat gezond voedsel is en hoe ze dat bereiden. Daarom zetten we in op voedseleducatie. In de tweede plaats willen we graag dat de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Om die reden stimuleren we bijvoorbeeld de Nieuwe Lunchcultuur. In de derde plaats willen we voorkomen dat gezond voedsel wordt verspild. Dat doen we door bijvoorbeeld initiatieven te ondersteunen die van reststromen gebruik maken. In de week van ons eten (5 t/m 12 oktober) verschijnt onze special met verhalen over de pijler Voedsel in Zuid-Holland.
Pijler 3: Kennisinfrastructuur
We hebben de ambitie mensen die samen aan gezondheid werken bij elkaar te brengen. Daarom bouwen we aan een solide netwerk rond gezondheid. We brengen niet alleen mensen samen die elkaar kennen, maar ook mensen die elkaar juist nooit tegenkomen. De arts die adviseert om vaker naar buiten te gaan, heeft geen invloed op het aanleggen van wandelpaden. De psycholoog die zegt dat de stress moet verminderen, heeft geen invloed op het werkende leven van zijn cliënt. De jeugdwerker die adviseert om vaker te sporten, heeft geen invloed op de openstelling van het zwembad en de contributie van de sportvereniging. Toch zijn al deze elementen nodig voor een gezonde samenleving. Dat is het uitgangspunt van het netwerk Gezond Verstand. We verwachten niet dat deze mensen vanaf nu intensief gaan samenwerken. Maar denken wél dat we ons zo bewust worden dat je niet in isolatie aan een gezonde samenleving werkt. En juist door die uitwisseling te hebben, denken we dat we elkaar ook in ons dagelijks werk makkelijker vinden. Deze uitwisseling maken we verder concreet door samen te werken met de Zuidhollandse kennisinstellingen. Zij zullen de komende jaren succesvolle wetenschappelijke projecten in de provincie implementeren.
Gezond verstand groeit
Kortom, de gezonde samenleving maken we samen, ieder vanuit onze eigen rol. Graag werken we ook met u samen, aan de pijlers leefomgeving, voedsel of kennisuitwisseling.
Irene Voskamp
Programmamanager gezondheid en welzijn
Provincie Zuid-Holland

Een gezond Zuid-Holland maken we samen