Gezonde voedsel omgeving
Groenterijk, relaxt en sociaal lunchen
Eet minimaal 250 gram groente per dag, luidt het advies van het Voedingscentrum. Het valt niet mee om alleen in je avondmaaltijd aan die norm te voldoen. Daarom startte het bedrijf Koppert Cress onder aanvoering van Rob Baan een aantal jaar geleden met het bereiden van groenterijke lunches voor personeel. Zo wordt de lunchpauze een gezond en sociaal moment. Steeds meer bedrijven volgen dit inspirerende voorbeeld.
Happy employees
Wat is de Nieuwe Lunchcultuur? Dat is een beweging waarin werkgevers voor zichzelf een rol zien om groenterijk, relaxt en scoiaal lunchen toegankelijk te maken. SuperFlora in Honselersdijk sloot zich recent ook aan bij deze beweging. Tessa Alkemade en Amber Mulder vertellen enthousiast over hun eerste ervaringen rondom lunches in hun bedrijf, dat bloemen en planten levert aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Leerreis
Amber, teammanager Workplace Management, vindt het heel goed dat je je kunt aansluiten bij de Nieuwe Lunchcultuur, hoe groot of klein je ambitie ook is. ‘Op die manier kunnen wij - als nuchter bedrijf uit het Westland - ons ook thuis voelen in die beweging. Het voelt als een eerste fase van onze leerreis.’ Tessa legt uit: ‘Sinds begin dit jaar kunnen medewerkers tegen een kleine vergoeding op dinsdag, donderdag en vrijdag lunchen in The Mansion, onze bedrijfskantine.’ Zij is facility manager bij SuperFlora. ‘Daar maken ongeveer 30 personen per dag gebruik van. We denken erover om dit concept uit te breiden naar 4 of 5 dagen in de week. Om verspilling te voorkomen, werken we met een inschrijflijst.’ Amber: ‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers fit zijn voor de toekomst. Om die reden richten we ons op de gezondheid en vitaliteit van onze medewerkers. Een prettige werkplek en gezonde maaltijd dragen daaraan bij.’
Wat staat er op het menu?
Tessa: ‘In ieder geval is er altijd keuze uit twee soorten soep en zijn er belegde broodjes. Op de vrijdag staat er een snack op het menu, niet uit de frituur, maar uit de oven. We zijn nog aan het ontdekken wat die gezonde lunch voor ons precies inhoudt. We hopen op leuke ideeën uit het programma De Gezonde Lunchcultuur.’
Amber: 'Onze ongeschreven regel luidt dat we bij SuperFlora niet aan ons bureau eten. Het sociale aspect speelt ook een rol. De lunch is een moment voor informele ontmoeting en ontspanning. Sommige collega’s leven zich na de lunch nog even uit met tafeltennis of darten.’
Kickoff programma
Tessa: ‘Wij waren maandag 30 september bij de kick-off van het programma ‘De Nieuwe Lunchcultuur’, in het provinciehuis. Dat was de plek om ambities te definiëren, in een inspirerende Design Thinking Workshop voor werkgevers. Het was erg leuk om met andere bedrijven uit te wisselen hoe je dit aanpakt.’
Amber: ‘Wij willen graag aan de slag met de vraag hoe we de medewerkers van SuperFlora kunnen stimuleren om zelf gezonde keuzes te maken door kennis te vergroten en routines te creëren.'
Ook meedoen?
Ambitieuze werkgevers in Zuid-Holland die aan de slag willen met de Nieuwe Lunchcultuur worden geholpen om een groenterijke, relaxte, sociale lunch tot norm te maken. De verbinding met lokale producenten en het tegengaan van voedselverspilling dragen bovendien bij aan duurzaamheid. De Neuwe Lunchcultuur is een initiatief van Rabobank, Groentenfruithuis en BeBright.

Een gezond Zuid-Holland maken we samen