Versterken natuur in Zuid-Holland
Zuid-Holland is prachtig. Onze provincie heeft unieke landschappen zoals de rivierdelta, duinen en veenweiden. Het is ook een provincie met koeien in de wei en hoogstaande land- en tuinbouw. Maar door de groei van het aantal inwoners, economische bedrijvigheid, klimaatverandering, bodemdaling en neerslag van stikstof staan ons landschap en de natuur onder druk.
Eén van de belangrijke graadmeters voor de kwaliteit van onze natuur is de biodiversiteit: de rijkdom aan planten en dieren. De afgelopen decennia is die sterk gedaald en dat moet veranderen. Een goede leefomgeving met voldoende ruimte en een goede water- en bodemkwaliteit is daarvoor cruciaal. Ook voor mensen is die natuur onmisbaar. Dat werd in de coronacrisis weer extra duidelijk.
Daarom zoeken we naar een goede balans en willen een fijne leefomgeving voor mensen, planten en dieren creëren waarin op een duurzame manier ruimte is voor de landbouw. Maar dat gaat niet vanzelf. Innovaties en innovatieve partners kunnen ons daarbij helpen, bijvoorbeeld door de inzet van slimme technologieën en nieuwe toepassingen van bestaande technieken. Maar ook door te kiezen voor een andere aanpak in ons denken. ReefSystems, zwembad De Loete en het DIOPSIS project zijn een paar mooie voorbeelden van hoe we dat het afgelopen jaar hebben gedaan.

Biodiversiteit omhoog met slimme plantenbak
Planten en vissen zijn belangrijke hoofdrolspelers in de aanpak voor het verbeteren van onze biodiversiteit. Om de leefomgeving van planten en vissen er op vooruit te laten gaan, worden slimme innovaties toegepast om de waterkwaliteit te verbeteren en daarmee de natuur onder water te versterken. Want hoe gezonder de onderwaterflora en -fauna, hoe beter het water in staat is CO2 uit de lucht op te nemen.

Natuurbad zorgt voor groene verbinding en beleving
Drijven, dobberen of een baantje trekken in groen, gezond en veilig zwemwater, wat ook nog eens prachtig gelegen is. Zie je het al voor je? De verbouwing van zwembad De Loete in Haastrecht is een mooi voorbeeld hoe met innovatieve ecologische toepassingen een met chemicaliën gezuiverd zwembad kan veranderen in een uniek natuurzwembad.

Bedreigde insecten op de gevoelige plaat
Het gaat niet goed met veel insectensoorten. Sinds enkele jaren is de aandacht voor dit probleem sterk toegenomen. Ook in Nederland weten we dat veel insectensoorten het erg slecht doen. Dat blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit metingen aan het voorkomen van dagvlinders. Maar het ontbreekt ons aan voldoende gegevens over veel andere soorten insecten, over de omvang van populaties en over de beschikbaarheid van insecten als voedselbron voor andere dieren.