Schone energie voor iedereen
Nieuwe oplossingen zijn cruciaal voor de energietransitie. Bedrijven en kennisinstellingen hebben goede randvoorwaarden nodig om te kunnen innoveren. Bijvoorbeeld mogelijkheden om innovaties te kunnen testen en te financieren, passende regelgeving en een goed netwerk. De provincie investeert in programma’s en fondsen die dat mogelijk maken. We richten ons op innovaties die de overgang naar groene grondstoffen en brandstoffen voor de industrie versnellen, stimuleren oplossingen voor duurzame woningen en gebouwen en innovaties voor energietransport en infrastructuur.
Van zelfdragende zonnepanelen tot laadtegels en verwarming met afvalwater
15 projectconsortia ontvingen in 2021 via het programma Energie en Klimaat subsidie om hun innovatie op het gebied van verduurzaming in de praktijk te toetsen. Tussen de innovaties zitten tot de verbeelding sprekende projecten zoals het hergebruiken van warmte uit afvalwater in een bestaande benedenwoning in Den Haag, een uniek laadtegelsysteem voor e-bikes en e-scooters en zelfdragende zonnepanelen voor daken. Via het programma Energie en Klimaat investeert de provincie €2 miljoen in een netwerk van duurzame fieldlabs en ondersteuning voor startups. Bekijk hier het projectoverzicht of bekijk alle fieldlabs.
Baanbrekende projecten op het gebied van circulaire chemie
Vanuit de gezamenlijke ambitie om te investeren in de verdere verduurzaming van stad en provincie, zorgden de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland samen met InnovationQuarter en Kansen voor West in 2021 voor een extra subsidieronde binnen het React EU fonds. In totaal werden 6 aanvragen voor baanbrekende projecten op het gebied van circulaire chemie in Zuid-Holland met succes ingediend. Asbetter Acidsfabriek, Circular Recycling Company, Xirqulate, Vertoro, Obbotec en Xycle/Harbour Oil ontvingen hierdoor gezamenlijk €7 miljoen subsidie.
De steun van een programma als REACT EU blijkt hard nodig. Wouter van Neerbos, Algemeen Directeur van Obbotec: “Wij zijn een kleine startup, wij moeten grote installaties bouwen en nieuwe technologie ontwikkelen. Daar zijn grote investeringen voor nodig en dat trekken wij als klein bedrijf niet uit de markt in deze ontwikkelingsfase. Het is een zaak van lange adem. ‘Kom maar terug als het werkt’, zeggen veel financiers dan. Startups noemen dat ook wel de ‘vallei des doods’. En die is voor dit soort innovaties breed en diep’’, volgens Van Neerbos. “Dankzij ondersteuning van REACT EU kunnen wij daaroverheen springen.”
Fieldlab om aardwarmte-technologie op ware schaal te testen
In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo Energy (RCSG) is een uniek Fieldlab in Europa. Hier kunnen bijvoorbeeld aardwarmteprojecten op ware schaal worden getest. Het centrum beschikt over 20 installaties die het hele spectrum van boren in de ondergrond bestrijken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar aan die in de Nederlandse ondergrond, te testen en te experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen. Bijna alle ondergrondse condities in Nederland kunnen er worden nagebootst. Om de ontwikkeling van aardwarmte te versnellen, hebben het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, EBN, provincie Zuid-Holland, gemeente Rijswijk en TNO het RCSG op 5 maart 2020 opgericht. Wegens succes is in 2021 is de samenwerking verlengd tot 2024. In het centrum worden nu volop tests uitgevoerd.