Samen werken aan Zuid-Holland
In Zuid-Holland zetten mensen elke dag de schouders eronder om de provincie elke dag beter te maken. Zuid-Holland is prachtig en is van alle markten thuis. Van een bruisende economie tot prachtige natuurgebieden. Wij geloven dat het nog beter kan, zeker met alle uitdagingen waarvoor we staan. Daar zetten we ons dan ook hard voor in, maar dat kunnen we niet alleen. Sterker nog, dat willen we ook helemaal niet. We nodigen inwoners, andere overheden, ondernemers, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties uit om met ons de handen uit de mouwen te steken.
De vraagstukken waarvoor we staan zijn behoorlijk ingewikkeld. Die kunnen we niet afdoen door een gereedschapskist met standaard tools, oplossingen of procedures open te trekken. Nee, de huidige provinciale problemen vragen steeds vaker om maatwerk. En we hebben inwoners, gemeenten, organisaties en bedrijven hard nodig om ervoor te zorgen dat dat maatwerk ook past. Voorbeelden van samenwerkingen voor een beter Zuid-Holland zijn WE-IT, Campus Zuid-Holland en Campus@Sea.
WE-IT
De provincie helpt het Zuid-Hollandse bedrijfsleven bij het vinden van voldoende en gekwalificeerd personeel door vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten.
In 2019 heeft de provincie met 66 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid het Human Capital Akkoord gesloten. Hierin hebben de partijen afgesproken dat zij zorgen voor het (om)scholen van personeel, het aan het werk helpen van niet-werkenden en het aantrekken van internationaal talent. Hierdoor beschikt Zuid-Holland over de competenties die nodig zijn voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. Binnen het akkoord wordt gewerkt met deelakkoorden.
Eén van die deelakkoorden is het programma WE-IT. Het doel van WE-IT is om 3.000 extra ICT’ers aan het werk te krijgen. In 2021 is de website WE-ITwerkt.nl gelanceerd. De website laat zien welke om- en bijscholingsprogramma’s naar ICT-banen er zijn in allerlei verschillende sectoren. De website er is voor werkgevers die op zoek zijn naar ICT’ers en voor mensen die interesse hebben een in ICT-baan in Zuid-Holland. Door WE-IT zijn er nu bijna 200 extra ICT’ers opgeleid.
Campus Zuid-Holland
Samenwerking en kennisuitwisseling tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en inwoners spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de huidige én toekomstige problematiek in Zuid-Holland. We willen onze deuren letterlijk meer openstellen voor onze omgeving. Daarom wordt de Campus Zuid-Holland opgericht.
Iedereen die wil samenwerken in of met de provincie, kan terecht op de Campus Zuid-Holland, een fysieke werk- en ontmoetingsplek bij de provincie. De Campus Zuid-Holland krijgt daarnaast een digitaal platform waarin partijen kunnen samenwerken, netwerken en informatie delen. De campus wordt een nieuwe broedplaats voor innovatie. En door de verbinding te zoeken met soortgelijke initiatieven, zoals Vonk in Rotterdam, vindt nóg meer kruisbestuiving plaats en wordt de innovatiekracht verder versterkt.
Campus Zuid-Holland
De Campus Zuid-Holland biedt een nieuw netwerk, voor de provincie, maar ook voor bedrijven, kennisinstellingen, burgers, overheden en provinciale opgaven. Op de campus kunnen verschillende partijen van binnen en buiten de provinciale organisatie elkaar ontmoeten op een informele manier. Campus Zuid-Holland wil vooral ook creativiteit en vrijheid van denken aanwakkeren. Het is daar mogelijk om te experimenteren met nieuwe technologie. Campus Zuid-Holland moedigt dit aan en fungeert zelf als experimenteerruimte voor innovatie. Daarnaast is de campus een locatie met ruimte voor sprekers en ondernemers voor innovatieve ideeën of bijeenkomsten. Het Innovatieteam van de provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het oprichten van Campus Zuid-Holland. Ben je nieuwsgierig, heb je vragen of wil je meedenken? Neem contact op met innovatie@pzh.nl.
Campus@sea
Onder de vlag van Campus@Sea komen partijen samen die innoveren op de Noordzee en aan de kust. Het is niet alleen een fysieke plek in Den Haag; bovenal is het een netwerk van netwerken dat duurzame innovatie aanjaagt. Door ontmoeting, experiment en demonstratie worden innovaties op de thema’s voedsel, energie, veiligheid en sport ontwikkeld. Campus@Sea is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en een snelgroeiend netwerk van publieke en private partners.
Campus@sea
De innovaties van de campus worden toegepast op zee, in de haven en langs de kust en worden in de ‘Proeftuin op de Noordzee’ getest. Voorbeeld hiervan is zeewierteelt en het opwekken van energie met drijvende zonnepanelen. Campus@Sea fungeert als landelijke hotspot, waar vanuit hartje Scheveningen, innovatie en economische kennis gelinkt aan de Noordzee samen komen. Zo wordt er gewerkt aan een positieve impact op de wereld van morgen. Wil je meer weten over de Campus@sea? De provincie heeft in de podcastserie De Achtertuin een aflevering gemaakt over deze campus. Luister vooral eens de aflevering over Campus@Sea.