Innovatie bij de provincie

De provincie Zuid-Holland zet in op het stimuleren van innovatie. Bij Zuid-Hollandse bedrijven, kennisinstellingen, startups... maar hoe innovatief is de provincie zelf? Ton Jonker was tot voorkort manager van het Innovatieteam van de provincie Zuid-Holland. Inmiddels is hij een manager van afdeling Economie, waarbij hij ook innovatie in zijn portefeuille heeft. Hij vertelt hoe innovatie in de provinciale organisatie is verankerd. Ook lichten we het programma Startup in Residence toe, waarbij we op een innovatieve manier inkopen en aanbesteden.

Organisatiebreed stimuleren van innovatie

Ton Jonker: “Het Innovatieteam werkt samen met andere teams binnen de provincie om de mogelijkheden van innovatie meer te benutten. Dat is belangrijk, omdat innovatieve oplossingen broodnodig zijn voor de grote vraagstukken van deze tijd: klimaat, energie, circulair en digitalisering. We willen innovaties van buiten de organisatie naar binnen halen en verbinden aan deze maatschappelijke opgaven. Dat doen we onder andere met het Startup in Residence programma, maar ook door aan te sluiten bij fieldlabs, campussen of netwerken. Daarnaast willen we onze eigen organisatie zo veel mogelijk innoveren. We halen op waar de verschillende afdelingen mee bezig zijn en proberen daar zo veel mogelijk innovaties aan te koppelen. Zo richten wij ons op innovatief inkopen en het innoveren van ons eigen inkoopbeleid.”

Hoe houd je innovatie levend?

“De kern van innovatie is samenwerken. Innovatie kan alleen als je samenwerkt op verschillende gebieden. Dan breng je diverse perspectieven en kennis samen en krijg je het beste resultaat. Door in opgaves te werken, brengen we mensen van verschillende afdelingen bijeen rondom één opgave. Zo overstijgen we de traditionele afdelingshokjes. We creëren met elkaar nieuwe innovatieve oplossingen, waar één afdeling in haar eentje nooit op had kunnen komen. En zo werkt het ook buiten de provincie. Verschillende teams werken veel samen met externe partijen om innovatie te stimuleren. Bijvoorbeeld door onderdeel te zijn van netwerken en door het verstrekken van subsidies. Intern is het van belang te blijven sturen op innovatie door een klimaat te creëren waarin innovatie kan slagen, de risicoperceptie van een organisatie vermindert en een innovatieve mindset creëert bij managers in de top. Je organisatie staat of valt bij innovatie. Als je niet innoveert, sta je stil en zal je uiteindelijk bestaansrecht verliezen in een snel veranderende en steeds complexere wereld.”

Hoe innovatief is provincie zelf?

“Samenwerking is voor ons het sleutelwoord, dat blijkt ook wel uit voorgaande. Ik durf te zeggen dat ons netwerk goed op orde is.

We werken samen met bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten in de regio, InnovationQuarter en Economic Board Zuid-Holland. We doen ook veel onderzoek in de organisatie. Hoe kunnen we dat onderzoek meer in lijn brengen met innovatie in de organisatie? Daarvoor ontwikkelen wij als provincie een Kennis en Innovatie Agenda. Daarnaast rollen uit onze eigen handen ook heel wat innovaties. Van het gebruik van drones tot circulaire meubels en duurzame wegen tot digital twins. In dit magazine heb je veel prachtige voorbeelden kunnen lezen. In de komende jaren willen we nog meer innoveren in onze eigen organisatie én met al onze partners.”

De kern van innovatie is samenwerken. Innovatie kan alleen als je samenwerkt op verschillende gebieden, dan breng je diverse perspectieven en kennis samen en krijg je het beste resultaat.

Startup in Residence biedt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

Een belangrijk programma voor innovatie binnen de provincie is het Startup in Residence programma. In dit programma worden startups en overheden uitgedaagd op een zo creatief en innovatief mogelijke wijze oplossingen aan te dragen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat levert de provincie slimme oplossingen op en helpt startups verder hun innovatie te ontwikkelen. Win-win dus!

Al 37 oplossingen gevonden

Inmiddels heeft de provincie met 37 startups oplossingen ontwikkeld. Zoals CYBR, een sensor dat geluidsoverlast verminderd, een kastje om onderhoud aan gebouwen en infrastructuur te monitoren en een manier om de aanwezigheid van vleermuizen te checken.

In 2018 werd het Startup in Residence (SiR) programma opgestart bij provincie Zuid-Holland. Sinds 2020 organiseert de provincie één gezamenlijk programma: SiR Intergov. Dit doet de provincie samen met de ministeries Binnenlandse Zaken en Koninklijkrelaties, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gemeente Den Haag. Innovation Officer Selke Puik: “Door samen met andere overheden te werken, kunnen we alle stakeholders gemakkelijker aan tafel krijgen. Voor startups helpt dat enorm. Zij hoeven niet al hun tijd en energie te steken in het vinden en overtuigen van de verschillende overheden die zij nodig hebben om hun oplossing te ontwikkelen en te implementeren.”

Opzet van het programma

Twee keer per jaar verkennen de deelnemende overheden welke vraagstukken er leven en geschikt zijn om binnen het SiR programma uit te zetten. Deze vraagstukken, ook wel challenges genoemd, worden vervolgens gepubliceerd in de markt. Projectleider Duncan Waardenburg: “Wij dragen niet zelf een oplossing aan, maar wij dagen startups uit om creatieve oplossingen te ontwikkelen.

Zo jagen wij innovatie aan en maken we overheidsopdrachten toegankelijker voor startups.” Nadat startups zijn geselecteerd voor een challenge, krijgen zij een half jaar lang persoonlijke begeleiding. Ook volgen zij workshops, werken ze nauw samen met alle betrokkenen en ontwikkelen en testen zij hun oplossing richting een werkend prototype. Daarnaast krijgen ze toegang tot het enorme netwerk van de overheden.

Wat gebeurt er na het programma?

De startups krijgen tijdens het begeleidingstraject een ontwikkelbudget van maximaal € 25.000 om hun prototype te ontwikkelen. Als na dat half jaar het prototype werkt, kunnen de deelnemende overheden de opdracht uitbreiden zonder een aanbestedingstraject te hoeven starten. De ambitie is dat deze vorm van innovatief inkopen over een aantal jaar niet meer innovatief is, maar de normale gang van zaken.

Bekijk alle oplossingen voor de verschillende vraagstukken op de website van Startup in Residence Intergov. Meer weten over het SiR programma? Kijk op de website van SiR of neem dan contact op met het innovatieteam van provincie Zuid-Holland via innovatie@pzh.nl.

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina