3. Perspectief op natuurherstel en duurzame landbouw
Zuid-Holland onderscheidt zich door een combinatie van onder andere kust-, veenweide- en rivierdeltalandschap. Een typisch Hollands landschap met koeien in de wei en met belangrijke leefgebieden voor plant- en diersoorten. En ook een landschap met enkele bijzondere natuurgebieden.
Het is ook een vruchtbaar landschap met een internationaal sterk economische landbouwsector. Iets waar we trots op zijn. Een landschap waar honderden jaren door de mens met kennis, ervaring en kunde en met hart en ziel aan gewerkt is.
Ons landschap en de biodiversiteit staan onder toenemende druk door het groeiend aantal inwoners, economische ontwikkeling, klimaatverandering en stikstofuitstoot van landbouw, verkeer, luchtvaart en industrie. De landbouwsector -op veel plaatsen drager van het landschap heeft te kampen met uitstoot van onder andere ammoniak en stikstofoxiden. Maar ook met bodemdaling en de gevolgen van het veranderende klimaat.
Er is behoefte aan meer balans tussen ecologie en de economie: natuurherstel en verbetering van onze waterkwaliteit
Waar zetten we op in ?
Natuur maakt het leven gezonder, mooier en is belangrijk voor de leefbaarheid van onze provincie. We werken daarom aan een gezond en sterk water-, bodem-, en ecologisch systeem, samen met direct betrokkenen en gebiedsdeskundigen.
We beschermen natuurgebieden beter door de doelen uit de Vogel en Habitatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Klimaatwet uit te voeren. Het Rijk heeft water en bodem leidende principes gemaakt en dat nemen we over. We gaan uitstoot van onder andere ammoniak en stikstofoxiden terugbrengen en andere factoren die drukken op de natuur aanpakken.
De aanpak van deze opgaven combineren we zoveel mogelijk met de ontwikkeling richting een volhoudbare landbouw die bijdraagt aan beheer en behoud van onze karakteristieke landschappen en polders. We helpen ondernemers daarbij.