1. Perspectief op een netwerk van bereikbare en vitale steden, dorpen en gemeenschappen
Zuid-Holland moet in de komende jaren een fors aantal woningen bouwen. En de bestaande woonvoorraad beter benutten en klaarmaken voor de toekomst.
De klimaatverandering verhit onze steden en de sociale verschillen in steden en tussen stad en platteland nemen toe. In het landelijk gebied vormen behoud van voorzieningen en leefbaarheid een uitdaging.
Tegelijkertijd wordt het ook steeds drukker. De economie groeit, het aantal inwoners stijgt en er komen steeds meer files bij op de weg, zelfs op de fietspaden. En dan hebben we het eigenlijk niet eens gehad over goederenvervoer. Het openbaar vervoer wordt steeds schoner en slimmer, maar is nog aan het herstellen is van de gevolgen van de coronapandemie.
Waar zetten we op in ?
We werken samen aan een provincie waar je het leven kan vieren. We willen de stap maken naar een gezonde, sociale en duurzame leefomgeving voor onze inwoners. Met vitale en goed bereikbare steden en dorpscentra waar het fijn werken, wonen en recreƫren is en waar culturele voorzieningen elkaar versterken. En met ons unieke erfgoed, dat we beleefbaar en toegankelijk houden.
We willen dat al onze inwoners een passende en betaalbare woning kunnen vinden en zich thuis voelen in hun omgeving en gemeenschap. Ons streven is daarom om tot en met 2030 ruim 230.000 woningen aan de bestaande woningvoorraad toe te voegen.
We richten het bebouwd gebied zo in, dat het klaar is voor de toekomst. Klimaatadaptief, energieneutraal of -positief met aandacht voor planten en dieren en met ruimte voor groen en water.
We willen dat iedereen in Zuid-Holland op een duurzame, snelle en makkelijke manier van huis naar werk, opleiding of vrijetijdsbesteding kan reizen. Of je nu met de fiets, het openbaarvervoer, de auto, over het water, lopend of een combinatie daarvan naar je bestemming wil.