
Voorloper Leendert de Lange aan het woord
Leendert de Lange is sinds 2019 burgemeester van de gemeente Wassenaar. Naast deze werkzaamheden zet hij zich als bestuurslid bij de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH) in voor het thema Brede Welvaart.
Waarom zet u zich in voor dit thema? Wat is uw drijfveer hiervoor?
Het thema Brede Welvaart gaat over het dagelijkse leven van mensen. Wil je impact maken dan zul je over de grenzen heen moeten kijken van beleidsthema’s als economie of mobiliteit. Verplaats je in hele praktische onderwerpen waar inwoners mee bezig zijn. Hoe kom ik op mijn werk? Waar is een fijne school voor mijn kinderen? Hoe ver is het naar de huisarts? En waar kan ik prettig wandelen? Als burgemeester heb je geregeld gesprekken met inwoners over dit soort vraagstukken. Het gaat dan al snel over meer dan werk of bereikbaarheid, maar juist over al die aspecten die de kwaliteit van leven voor mensen bepaalt. Wat is er voor mensen nodig om prettig en gezond te kunnen leven. Vandaag, morgen en met oog voor de effecten die dat heeft voor de wereld. De verbinding van globaal naar heel lokaal. Dat is de kern van Brede Welvaart!
Waarom heeft dit thema bijzondere belangstelling bij de MRDH? En hoe zit dat binnen de gemeente Wassenaar?
Brede welvaart is in de strategische agenda van de MRDH opgenomen. Het benoemen is niet voldoende, de komende jaren moet het meer vorm en inhoud krijgen. De invulling verschilt per gemeente, maar het doel is hetzelfde: relevant zijn voor het dagelijkse leven van mensen, want brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden.
In Wassenaar vallen twee zaken op: de groene leefomgeving en de kracht van de gemeenschap. In de vraag naar meer woningen in een dichtbevolkte randstad is het niet als vanzelf dat er gekeken wordt naar de waarde van het behouden van de groene ruimte om te kunnen ademen. In Wassenaar willen wij deze waarde behouden. Niet alleen voor de levenskwaliteit van onze inwoners, maar ook voor die van de omgeving. De diversiteit aan landschappen, het strand, de duinen en de wandelgebieden voegen waarde toe aan prettig wonen en leven in deze regio.
Verder is Wassenaar een ‘dorp’. Mensen kijken naar elkaar om. Door elkaar te kennen is er minder eenzaamheid en zijn er minder verborgen zorgen. Het wonen is prettiger wanneer je de buren en je omgeving kent. Dit is een menselijke waarde die we koesteren en waar aandacht voor moet blijven. Dit sluit in mijn ogen naadloos aan op brede welvaart.

Zijn er ook zaken die u zorgen baren vanuit de brede welvaart gedachte? En wat ziet u gebeuren in de gemeentelijke praktijk rondom dit thema?
Jazeker. In Wassenaar, maar ook op andere plekken in Nederland, zie je een vergrijsde samenleving. Dit zorgt voor druk op sociale voorzieningen, maar aan de andere kant is deze generatie ontzettend betrokken bij vrijwilligerswerk. Ik zie een uitdaging in de continuïteit daarvan. Het is bijvoorbeeld wel zaak dat de buurtbus blijft rijden, ook wanneer de chauffeur uiteindelijk zelf achterin komt te zitten.
Er zijn in Wassenaar gelukkig voorbeelden die dit bekrachtigen, zoals de actieve vrijwilligerscentrale. De uitdaging is om de noodzaak hiervan te belichten en mensen te interesseren voor vrijwilligerswerk over de generaties heen. Door het uit te dragen en te laten zien, raken er meer mensen betrokken en dat is nodig.
In een aantal wijken hebben jongere bewoners het stokje overgenomen in het bestuur van de wijkvereniging. Bij het project Stompwijkstraat is het de woningbouwcorporatie gelukt om in goed overleg met bewoners en de buurt, meer sociale woningen terug te bouwen dan de verouderde woningen die zijn afgebroken. Daarbij is ook rekening gehouden met ruimte voor zorg. Betrokkenheid van inwoners heeft niet alleen bijgedragen aan maatwerk en creativiteit voor het project, maar ook aan draagvlak en een betere kwaliteit van leven.
Hoe ziet u de samenwerking tussen de diverse bestuurslagen en betrokken partijen?
Het kernpunt van de samenwerking op het thema brede welvaart is in samenhang denken. Er zijn helaas voorbeelden uit de praktijk dat dit niet lukt. De gedachten zijn hetzelfde, maar in de praktijk duurt het lang en zijn belangen tegengesteld. Het kost ruimte en tijd, die beiden schaars zijn. We moeten af van het sectorale denken in gemeenten en meer samenwerken. Daarnaast is het de kunst om opgavegericht te werken; elke ontwikkeling raakt namelijk alles. Door het thema brede welvaart meer op de agenda te zetten, zorg je ervoor dat gemeenten, provincie, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke partners die samenwerking aangaan.
“Betrokkenheid van inwoners heeft niet alleen bijgedragen aan maatwerk en creativiteit voor het project, maar ook aan draagvlak en een betere kwaliteit van leven.”
Heeft u zaken nodig vanuit het rijk/provincie om dit thema te implementeren?
Er wordt veel gedacht vanuit het macro perspectief. Maar om écht iets voor elkaar te krijgen is er maatwerk nodig. Er moet meer oog zijn voor het feit dat plannen moeten landen in de omgeving waar het ook daadwerkelijk plaatsvindt. Niet elke gemeente in Nederland is hetzelfde. Dat is juist het mooie. Er is ruimte nodig voor de gemeente om vorm en inhoud te geven aan plannen. Zij kunnen het beste zelf beoordelen hoe dit goed geïmplementeerd kan worden. Het stimuleren en faciliteren vanuit het Rijk en provincie is wat gemeenten nodig hebben. De gemeente moet vrijheid krijgen, ook in de besteding van middelen. Door iets op macroniveau op te leggen, is het niet direct op microniveau voor mensen merkbaar. Daar heb je elkaar voor nodig.
“De gemeente moet vrijheid krijgen, ook in de besteding van middelen.”


Deel deze pagina